Elektroniikka-alan yritykset voivat hyvin Haukiputaalla

”Yrityksissä kyllä tiedetään, että Haukiputaalla hallitaan valmistus ja pystytään tehokkaaseen tuotantoon. Täällä on erinomaiset mahdollisuudet elektroniikkateollisuudelle.”

Haukiputaalla on hyvä maine elektroniikkateollisuuden yritysten keskuudessa. Alueesta on jopa alan klusteriksi.

Oulun Haukipudas on hyvämaineinen alue elektroniikkateollisuuden silmissä. Paikkakunta profiloitui jo kauan ennen vuoden 2013 monikuntaliitosta alan tehokkaaksi teollisuuskeskittymäksi. Samaa mieltä on Potential Toimitilat Oy:n toimitusjohtaja Aarno Rantapelkonen.

– Sijaintihan on erinomainen osana Oulua. Täällä on vuosikymmenten perinne elektroniikka-alan valmistustoiminnasta. On tutkimusta, kehitystä, koulutusta ja osaavaa työvoimaa. Yrityksissä kyllä tiedetään, että Haukiputaalla hallitaan valmistus ja pystytään tehokkaaseen tuotantoon. Täällä on erinomaiset mahdollisuudet elektroniikkateollisuudelle, hän perustelee.

Rantapelkonen johtaa Oulun kaupunkikonserniin kuuluvaa yritystä, joka vuokraa ja hallinnoi erilaisia toimitiloja muun muassa Haukiputaan Teollisuustiellä. Monet muistavat seudun Nokia-historiasta, yrityksellä oli tilat Ukonkaivoksella 2000-luvun alkuun asti.

Tällä hetkellä osoitteessa toimii useampikin elektroniikka-alan toimija, joista huomattavimpana Sanmina-SCI EMS Haukipudas Oy. Yritys on yhdysvaltalaisen elektroniikan sopimusvalmistajan Sanminan tytäryhtiö – emoyhtiön liikevaihto oli viime vuonna yli 6,5 miljardia euroa. Rantapelkonen myöntää yrityksen merkittävyyden alan kannalta.

– Sanmina on maailmanluokan sopimusvalmistaja elektroniikka-alalla ja tarjoaa palveluitaan hyvin monille lopputuotteiden valmistajille. Yritys on tärkeä lenkki alan tuotantoverkostossa.

 

Kilpailukykytekijät houkuttelevat takaisin

Sanminan lisäksi Rantapelkonen nostaa kohtuullisen tuoreista yrityksistä esiin esimerkkeinä Flexbrightin ja ioLivingin. Ensiksi mainittu soveltaa tuotannossaan painettavaa elektroniikkaa ja valmistaa taipuisia ja ohuita ledikalvoja. Jälkimmäinen on erikoistunut reaaliaikaisen olosuhdeseurannan tuotteisiin ja sovelluksiin eri aloille.

Elektroniikkayritysten toiminnalla on ollut Haukiputaalla suotuisia heijastusvaikutuksia.

– Tänne on alan toiminnan seurauksena syntynyt hyvinvointia, työtä ja toimeentuloa. Kaiken kaikkiaan heijastusvaikutukset näkyvät monessa asiassa.

Rantapelkonen on erityisen ilahtunut siitä, että alan trendit ovat muuttuneet. Vielä muutama vuosi sitten moni yritys keskittyi tuotannossaan Aasian maihin. Nyt halutaan palata takaisin Suomeen.

– On huomattu, että täällä on monia kilpailukykytekijöitä, jotka ovat paremmat kuin esimerkiksi Kiinassa, Rantapelkonen kertoo.

– Suhtaudun luottavaisesti siihen, että elektroniikka-alan tuotantoa tulee säilymään Suomessa ja toimitiloja tullaan edelleen tarvitsemaan.

Rantapelkosesta Haukipudas voi olla tulevaisuudessa huomattava elektroniikka-alan klusteri.

– Haukipudas on jo osaltaan sitä nyt. Tietenkin merkittävyys voi ja todennäköisesti vielä kasvaakin. Mahdollisuuksia on tarjota entistä useammalle yritykselle otolliset puitteet.

Elektroniikassa spesiaalit vaatimukset

Potential Toimitilat Oy:llä on vuokrattuna tällä hetkellä toimitiloistaan noin 35 000 neliötä. Vapaina olevissa tiloissa tarjolla on toimistotiloja, liike- ja myymälätiloja, tuotantotiloja ja varastotiloja sekä niiden yhdistelmiä. Elektroniikkayrityksen vaatimukset toimitilojen suhteen ovat erityislaatuiset.

– Elektroniikkateollisuudessa täytyy olla stabiilit olosuhteet esimerkiksi ilman lämpötilan, kosteuden ja pölyn suhteen. Staattiseen sähköön liittyen tiloissa voidaan tarvita myös ESD-lattioita.

– Meillä on pitkät perinteet alan yritystoiminnan toimitilatarpeiden täyttämisessä. Ymmärrämme mitä tuotanto ja valmistus vaatii ja pystymme tarjoamaan elektroniikkateollisuudessa toimiville yrityksille sopivia tiloja, Rantapelkonen jatkaa.

Yritystoiminnassa toimitilan tarpeet täytyy miettiä nimenomaan oman yrityksen näkökulmasta. Kannattaa esimerkiksi arvioida sitä, millaisia palveluita löytyy läheltä.

– Jollekin yritykselle tietynlainen sijainti on hyvin tärkeää esimerkiksi kattavien liikenneyhteyksien ja logistiikan sujumisen vuoksi. Nämä löytyvät Oulustakin usein kauempaa keskustasta.

Elinkeinojen kehittämisestä takaisin toimitilojen vuokraamiseen

Potential Toimitilat Oy:n tarina alkoi Haukiputaan Teollisuuskiinteistö Oy:nä vuonna 1978. Tuolloin tekstiiliteollisuuden tarpeisiin rakennettu huomattava kiinteistö jäi tyhjilleen.

– Silloinen kehitysaluerahasto, Haukiputaan kunta ja yksi nimellinen osakas perustivat yhtiön markkinoimaan tilaa yritystoimintaa varten, Aarno Rantapelkonen taustoittaa.

Kehitysaluerahasto oli pitkään yhtiön pääomistajana, kunnes 1990-luvulla se ja pienosakas jättäytyivät pois toiminnasta ja Haukiputaan kunta kasvatti omistustaan yhtiössä. Näin yrityksestä muotoutui Haukiputaan kunnan elinkeinoyhtiö ja sen nimi muuttui tässä vaiheessa Haukiputaan Teollisuuskiinteistöt Oy:ksi.

Rantapelkonen muistuttaa, että seuraavalla vuosituhannella yhtiön rooli vahvistui muussakin elinkeinojen kehittämisessä kuin pelkkien toimitilojen vuokraamisessa. Niinpä yrityksestä tuli Haukiputaan Kehitys Oy.

Vuonna 2013 yhtiöstä tuli osa Oulun kaupunkikonsernia. Samalla päätettiin fokusoitua kiinteistöliiketoimintaan, mistä toiminta oli alun perin alkanutkin. Yritys on vastikään tehnyt nimenmuutoksen Potential Toimitilat Oy:ksi.

– Olemme palanneet takaisin juurillemme toimitilojen omistamiseen ja vuokraukseen.

Ota yhteyttä Lataa vuokraajan opas

• Lue myös artikkeli: ”Terveysteknologia on jatkuvasti nouseva trendi”

Sivuston toteutus: