Turvallinen työympäristö & vinkkimme sinulle

Turvallinen työympäristö kiteytyy moneen asiaan. Siihen ei ainoastaan vaikuta oikein valittu toimitila, vaan kyse on lisäksi asenteista ja käytännöistä. Viime kädessä jokainen voi kysyä mielessään kysymyksen, kuinka turvallisuuteen organisaatiossasi suhtaudutaan?

Itse asiassa pysähdy juuri tähän hetkeen. Nyt kun olet keskittynyt lukemaan asiaa käsittelevää blogikirjoitusta, mieti hetki sitä tilaa, missä teet pääsääntöisesti töitä. Millainen se on turvallisuuden näkökulmasta? Turvallinen työympäristö on asia, johon jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa.  Turvallinen työympäristö, lue lisää.

Tämä blogikirjoituksemme valottaa aihetta turvallinen työympäristö. Tarkoitus on tietysti herättää ajatuksia yleisemminkin yritysten ja organisaatioiden turvallisuuskulttuurista. Lue teksti ja poimi joitakin vinkkejämme aiheeseen liittyen.

Tästä voit siirtyä suoraan vinkkeihin

Turvallinen työympäristö tarkoittaa esimerkiksi keittiötä, jossa on turvalliset ja asianmukaiset laiteratkaisut. Toimitilan keittiö, jossa runsaasti työtasoa. Kahvinkeitin, jääkaappi, pienehkö sähköliesi, kaksi tiskiallasta, vesihana ja astianpesukone. Pöydällä muun muassa maustepurkkeja.
Turvallinen työympäristö on usean asian summa. Aluksi on hyvä tarkastella yleisesti organisaation asenteita turvallisuuteen liittyen. Blogikirjoitus jatkuu alempana.


Jos olet jo useita ihmisiä työllistävä yrittäjä ja työnantaja, kannattaa Ihan aluksi kartoittaa yleisellä tasolla edustamasi organisaation asenteita – myös omia – koskien turvallisuuteen liittyviä käytäntöjä. Puhutaanko esimerkiksi turvallisuusasioista hällä väliä -mentaliteetilla vai suhtaudutaanko niihin vakavammin. Ideaali tilannehan on sellainen, että mahdollisiin epäkohtiin esimerkiksi tilojen suhteen puututaan oma-aloitteisesti ja ne korjataan. Usein tällaisen yhteisön tunnistaa myös siitä, että työturvallisuuteen vaikuttavia asioita nostetaan aktiivisesti esiin – ja toiminta tähtää kokonaisuudessaan asioiden kehittämiseen. Avoin ilmapiiri luo aina hyvät puitteet rakentavalle keskustelulle.

Oletko tyytymätön nykyisen toimitilasi turvallisuusasioihin tai suunnitteletko aloittavana yrittäjänä toimitilan vuokraamista tai ostamista? Ensiksi on hyvä miettiä toimitilan turvallisuusaspektia yrityksesi liiketoiminnan kannalta. Toimitiloja voi lähteä kartoittamaan osaavan yhteistyökumppanin kanssa – vastuullinen vuokranantaja suhtautuu nimittäin vakavasti turvallisuuteen liittyviin yksityiskohtiin, joten hän osaa ehdottaa sinulle mahdollisesti sopivia tiloja. Mutta ensin hänen on kuultava yrityksesi tarpeet turvallisuutta ajatellen.

Turvallinen ympäristö on monen tekijän summa. Ilmakuva toimitilakeskittymästä Haukiputaalta. Suuri kiinteistö, jossa toimii paljon vaativilla aloilla toimivia yrityksiä. Kiinteistön ympärillä pysäköintitilaa, joissa eri värisiä autoja pysäköitynä. Kuvasta myös mäntymetsää ja ruskan sävyjä.
Logistiikkaan liittyvät asiat ovat osa turvallisuutta. Esimerkiksi ahtaat parkkipaikat ja huonokuntoiset tiet voivat aiheuttaa haasteita. Ilmakuva on Teollisuustieltä, Haukiputaalta, joka on yksi Oulun kaupunginosista. Kohteeseen on hyvät liikenneyhteydet ja parkkipaikkojakin on.

Turvallinen työympäristö on monen tekijän summa

Raskaat laitteet ja koneet, logistiikka-asiat, tuotantolinjat, robotiikka- ja automaatio, ruoan valmistusta ja säilytystä koskevat yksityiskohdat tai esimerkiksi terveydenhuoltoon liittyvät tarkat määräykset edellyttävät turvallisuudelta aivan erilaisia puitteita.

Luonnollisesti myös 15-henkisen asiantuntijaorganisaation toimistokokonaisuuskin vaatii turvallisuuden huomioimista. Alkuun pääsee kyllä ihan perusasioilla: valaistus, ilmanvaihto, ensiapupakkaus ja tavanomaisimmat sammutusvälineet (sammutuspeite ja jauhe/vaahtosammutin). 

Myös työergonomia liittyy turvalliseen työympäristöön. Yksinkertaisimmillaan huolimattomasti säädetty työtuoli tai väärällä korkeudella oleva työpöytä voi aiheuttaa ongelmia pitkässä juoksussa. Lisäksi jos olet työnantaja, sinun on huolehdittava työntekijöidesi erityistarpeista – jollekin sähköpöytä on hyvä vaihtoehto, toinen tarvitsee satulatuolin, kolmas erikoishiiren – ja niin edelleen. 

Erilaiset niska- ja hartiaseudun vaivat, selkäongelmat, silmien kuivuminen ja rasittuminen tai esimerkiksi ”hiirikäden” puutuminen ovat tuttuja monelle näyttöpäätetyötä tekevälle. Aihe tulee toisinaan esille tällaista työtä tekevien keskusteluissa. Saman vahvistaa eittämättä myös moni fysioterapeutti tai työterveyslääkäri.

Vinkit turvalliseen työympäristöön

Nämä vinkit on koottu etenkin toimitilaa vaihtavaa yritystä tai yrittäjää silmällä pitäen – unohtamatta aloittelevaa yrittäjää, joka etsii ihan ensimmäistä toimitilaa.

Vinkit suuremmalle yritykselle/organisaatiolle

1. Mitä toimitilalta vaaditaan turvallisuuden näkökulmasta yrityksesi toimialalla
2. Millaisia logistiikka-asioita liiketoiminta edellyttää
3. Valmistaako yrityksesi itse tuotteita tai komponentteja, mitä tuotantolinjasto edellyttää toimitiloilta
4. Millainen on päivittäinen melualtistus
5. Ovatko yrityksesi työntekijät tekemisissä vaarallisten kemikaalien/aineiden kanssa (luvanvaraiset elinkeinot)
6. Käsitelläänkö toimitiloissa elintarvikkeita (kylmäketju)
7. Tarvitaanko erillisiä varasto- ja säilytystiloja
8. Onko tarvetta erillisille peseytymistiloille ja pukuhuoneille (esimerkiksi suoja-asujen säilytys)
9. Tarvitaanko erillistä vartiointipalvelua

Vinkit pienemmälle yrittäjälle/yritykselle

1. Muista riittävä valaistus
2. Huomio hyvä ilmanvaihto
3. Kiinnitä huomiota toimitilojen yleiskuntoon ja ilmeeseen (listat, ovet, sähköpistokkeet, lattiapinnat)
4. Välittyykö toimitilojen vuokraajasta luotettavuus (vastuullinen vuokranantaja suhtautuu turvallisuusasioihin vakavasti)
5. Millaiset ovat taukotilamahdollisuudet
6. Huomioi toimitilojen yhteydessä tarjolla olevat muut palvelut, jotka edesauttavat vireyttä.

Helmikuussa otettu ilmakuva Haukiputaan keskustasta. Turvallinen työympäristö on Toritalossa, joka on keskellä kuvassa. Kerrostaloja, liikuntakeskus ja ruokakaupan pihalla liput. Kiinteistön ympärillä runsaasti lunta. Aurinkoinen pakkaspäivä, horisontissa vesitorni.
Toritalo Haukiputaan keskustassa tarjoaa turvallisen toimitilavaihtoehdon, jonka lähellä on runsaasti palveluita. Kiiminkijoen ympäristö takaa viihtyisät puitteet vaikka happihypylle kesken toimistopäivän.


Turvallinen työympäristö: Teollisuustie

Oulun alueella turvallisia työympäristöjä tarjoava toimitilakeskittymä löytyy Haukiputaan Teollisuustieltä, joka sijaitsee Ukonkaivoksen teollisuusalueella. Muun muassa moottoritien läheisyys (Pohjantie), sujuvat etäisyydet Oulun keskustan palveluihin, lentokentälle ja rautatieasemalle tarkoittavat yrityksille logistiikan sujuvuutta toimialasta riippumatta. Lisäksi tässä Haukiputaan toimitilakohteessa on runsaasti maksutonta pysäköintitilaa.

Turvallinen työympäristö löytyy vaikkapa Teollisuustieltä Haukiputaalta.


Teollisuustiellä on tarjolla myös muita yrityksille hyödyllisiä palveluita, jotka osaltaan tuovat sujuvuutta arkeen ja ovat luomassa turvallista työympäristöä. Yritysten henkilöstön viihtyisyyttä lisää vaikkapa se, että kiinteistössä toimii henkilöstöravintola. Tarjolla on myös auditorio ja kokoushuoneita – lisäksi yritysten käytettävissä ovat aula- ja vartiointipalvelut.

Juuri tässä lokaatiossa toimii innovatiivinen yritysrypäs, joka saattaa mahdollistaa sinunkin yritykselle synergiaetuja. Naapuriyrityksen kanssa voi löytyä luontevasti yhteispalvelu / kumppanuus, joka toimii kummankin loppuasiakkaille vastustamattomana yhdistelmänä. 

Teollisuustiellä on muuten runsaasti toimitilavaihtoehtoja nimenomaan eri toimialojen yrityksille – turvallinen työympäristö huomioiden. Lisäksi kiinteistö on sellainen, että tiloja voidaan muokata vaativiinkin tarpeisiin. Turvallinen työympäristö: Teollisuustieltä löytyy sopivaa toimitilaa jopa terveyspalveluyritykselle. Tutustu tilaan tarkemmin täällä. Se on ollut aiemmin työterveyspalveluita tarjoavan yrityksen käytössä, joten terveysalan vaatimukset on huomioitu huolellisesti.

Vai etsitkö yritykselle kenties räätälöitävissä olevaa toimistotilaa (505,5 m²), johon on helposti liitettävissä tuotanto- ja valmistuskäyttöön ja/tai varastointiin soveltuvaa hallitilaa (693,4 m²)? Tähän toimitilaan voit tutustua helposti täällä.

Turvallinen työympäristö: vaihtoehtoja 15–4000 m²:n väliltä

Potentialista saat joustavan vuokranantajan, jonka kanssa on helppo neuvotella tarpeen vaatiessa toimitilan muokkauksista juuri sinun yrityksesi liiketoiminnan tarpeisiin turvallinen työympäristö huomioituna. Pitkän linjan toimitila-asiantuntijan tarjonta pitää sisällään muokattavia toimitiloja yrityksille ja muille organisaatioille Oulun alueella. Potential Toimitilat Oy:llä on vuokrattuna tällä hetkellä toimitiloja suunnilleen 35 000 neliömetrin edestä.

Ota yrityksesi toimitilojen sijaintipaikaksi esimerkiksi Haukipudas, Oulunsalo tai Kiiminki – ne kaikki saattavat soveltua erinomaisesti yritystoimintaasi ajatellen. Oletko muuten ajatellut, että toimitilat voivat aivan hyvin sijaita keskusta-alueen ulkopuolella, säästät helposti vuokrakustannuksissa ja sujuvoitat kaikkien kulkemista paikan päälle.

Tämä kuva on Toritalon toimistokokonaisuudesta Haukiputaalta.


Turvallinen työympäristö – lataa ilmainen toimitilan vuokraajan opas

Työpaikalla vietetään usein vähintään kahdeksan tuntia, joten siihen millainen toimitila on, kannattaa satsata myös turvallinen työympäristö -teema mielessä. Lataa veloitukseton Toimitilan vuokraajan opas PDF-tiedostona. Voit ladata oppaan täältä.

Toimitilan vuokraajan opas sisältää

• Viihtyvyyttä ja tuottavuutta
• Valitse asiantuntija kartoitukseen
• Toimitilatyyppejä
• Onko sijainti keskustassa oikeasti tärkeää?
• Toimitilojen joustavuudesta ja muokattavuudesta
• Potential, toimitilaa tarpeesi mukaan
• Muuttajan muistilista

Myös myytäviä toimitiloja

Toimitilavaihtoehtoina pääset valitsemaan yksittäisistä työhuoneista ja laajoista monitiloista. Pienimmillään voit vuokrata kauttamme jopa yhden toimistohuoneen – tuemme mielellään aloittelevaakin yrittäjää yrityksen alkutaipaleella. 

Kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta työskennellä kotona ja eivät kaikki edes halua viettää työpäiväänsä omassa arkiympäristössä. Siinäkin on eittämättä etunsa, että erottaa selkeästi myös tilojen puolesta turvallisen työympäristön ja arjen puitteet. 

Potential palvelee tietysti myös suurempia yrityksiä. Suurimmillaan kauttamme vuokrattava toimitila voi siis olla useiden satojen neliömetrien suuruinen tilakokonaisuus tai jopa sitäkin suurempi. Olemme vuokranantajana ja tilojen hallinnoijana mahdollisimman joustava, toimitiloihimme on siten helposti yhdistettävissä myös tuotanto-, halli- tai varastotilaa. Kannattaa myös muistaa, että me myös myymme toimitiloja. Vaihtoehdoista voit kysyä suoraan meiltä.

Kaikki vapaat toimitilamme

Tutustu Potentialin tarjoamiin

• Tuotantotiloihin
• Toimistotiloihin
• Yhdistelmä- ja monitiloihin
• Liiketiloihin
• Varastotiloihin
• Kombitiloihin
• Myytäviin toimitiloihin

Potential LinkedInissä

YouTube-kanavamme

Lopuksi kiitos, että luit turvallinen työympäristö -teemaa käsittelevän blogikirjoituksemme. Toivottavasti siitä oli apua toimitilavaihtoehtoja miettiessä.

Ota yhteyttä Lataa vuokraajan opas

 

Sivuston toteutus: