Varasto- ja hallitilavuokraajan muistilista

Varasto- ja hallitilojen tarve riippuu pitkälti yrityksen liiketoiminnallisista vaatimuksista ja kunkin yrityksen erityistarpeista.

Tässä blogitekstissä perehdytään erilaisiin kysymyksiin, joita kannattaa pohtia silloin, kun halli- tai varastotilan vuokraus on tarpeen. Toivottavasti saat hyviä ja käyttökelpoisia vinkkejä!

Pienellä yrityksellä varastointitarve saattaa olla pienehkö, mutta usein silti jonkinlaiselle varastotilalle on käyttöä. Siellä kun voidaan säilyttää yrityksen arjen pyörittämisen kannalta keskeisiä tarvikkeita, välineitä ja työkaluja. Vastaavasti suuremmalla yrityksellä, joka tekee itse tuotteita, varasto- tai hallitila taas voi täyttyä tuotantoon ja tuotteiden valmistukseen tarvittavista raaka-aineista, komponenteista ja erilaisista välineistä.

Ja onhan toki yrityksiä, jotka voivat tarvita tuotantotilansa yhteyteen huomattavasti tilaa pelkästään valmiiden tuotteiden varastointiin. Joillekin toimijoille varasto- ja hallitila taas toimii mainiosti pääasiassa sesonkituotteiden tai vaikka verkkokaupan varastona. Niin ja entä sitten tapaus kuljetus- tai kiinteistöhuoltoyrittäjä? Hänelle tilasta muokkautuu tietysti kuljetus- tai huoltokaluston säilytyspaikka ja huoltohalli. Juurikin se, millä toimialalla yritys toimii, vaikuttaa siihen, millaisiin varasto- ja hallitiloihin lopulta päädytään – ja kuinka paljon tiloja täytyy muokata itselle sopiviksi!

Varasto- ja hallitilat – integroidaanko muita tiloja?

Tunnistatko sinä tämän tilanteen: yrityksen tuotteiden kovan kysynnän vuoksi tuotantoa täytyy tehostaa ja sen rinnalle tarvitaan varastotilaa nopeallakin aikataululla. Alkuun ehkä pienemmän varastotilan vuokraus onkin järkevää ja sitten myöhemmin, tarpeen niin vaatiessa, voi vuokrata suuremmat tilat. Se on yleensäkin hyvä pitää mielessä, että tiloissa on mahdollisuus joustavasti laajentumiseen. Lisäksi varasto- ja hallitilojen yhteyteen saatetaan tarvita vielä tiloihin integroitua toimisto-, liike- tai tuotantotilaa. Itse asiassa kattava monitilakokonaisuus voi olla jollekin toimijalle päivän sana.

Kun harkitsee varasto- ja hallitilan vuokraamista, on hyvä pohtia hieman muutamia varsin arkisiakin käytännön seikkoja: kuten vaikkapa sitä, kuinka korkea tilan täytyy olla? Riittääkö lattiasta kattoon mitattuna esimerkiksi kuusi metriä? Entä kuinka paljon tilaan mahtuu kuormalavahyllyjä vai puhutaanko nyt hallitilasta, joka pitää sisällään todellisen varastonhallintajärjestelmän? Entäpä millaiset nosto-ovet tiloissa ovat ja tarvitaanko lastauslaituria? Jos varasto- ja hallitiloissa työskennellään trukeilla, sekin vaatii omanlaistaan suunnittelua.

Sitäkin on mietittävä, millaisia logistisia tarpeita varsinaisen tilan, sen ympäristön ja kulkuyhteyksien tulee täyttää. Yrityksen näkökulmasta varasto- ja hallitilat voivat edellyttää sujuvia ja joustavia kulkuyhteyksiä – niiden voi olla vaikkapa kuljetusten kannalta hyvä sijaita suhteellisen lähellä moottoritietä, satamia tai lentokenttää.

Varastotilan vuokraus: kylmää vai lämmintä tilaa?

Yritykset tarvitsevat joko kylmää tai lämmintä varastotilaa tai sekä että. Kylmissä varastoissa säilytetään kiteytetysti sellaisia tavaroita, tuotteita ja materiaaleja, jotka menisivät pilalle lämpimissä olosuhteissa tai tuotteita joiden säilyvyys edellyttää viileitä olosuhteita, mutta jotka eivät kestä jäätymistä. Kylmässä säilytettäviä tuotteita ovat vaikkapa vihannekset, juurekset ja meijerituotteet.

Lämmittämättömissä varastotiloissa säilytetään myös tuotteita, jotka kestävät lämpötilan vaihteluita. Lämmittämättömän varastotilan etu on tietenkin siinä, että sen ylläpitokustannukset ovat lämpimään varastoon verrattuna usein huomattavasti huokeammat.

Lämpimät varastotilat soveltuvat luonnollisesti kaikille niille tuotteille ja tavaroille, jotka vaativat lämpimiä säilytysolosuhteita – toisin sanoen tuotteille, jotka eivät kestä alhaisia lämpötiloja ja lämpötilan vaihteluita. Näiden tilojen vuokra on luonnollisesti hiukan kalliimpi kuin kylmien. Mutta jos materiaalit tai tuotteet vaativat lämpimiä olosuhteita, silloin sellaisiin on satsattava.

Varastotilan vuokraus on mahdollista Teollisuustieltä. Alkusyksystä otettu dronella otettu ilmakuva Ukonkaivoksen teollisuusalueelta, missä sijaitsee pinta-alaltaan huomattava toimitilakiinteistö. Ympärillä on mänty- ja kuusimetsää. Laaja pysäköintialue, missä on autoja pysäköityneenä.
Varastotilan vuokraus saattaa tulla tarpeeseen, kun yritys kasvaa. Teollisuustiellä Haukiputaalla on tarjolla muun muassa tuotanto-, liike-, varasto- ja hallitilaa.

Varastotilan vuokraus, muistilista varasto- ja hallitilojen vuokraamiseen

Kuten muidenkin toimitilojen, yritykselle sopivien varasto- ja hallitilojen valinnassa on hyvä pohtia ja huomioida muutamia asioita. Tässä alla on pieni muistilista kysymyksiä, joista voi olla hyötyä, kun halli- tai varastotilan vuokraus on ajankohtaista.

  • Missä varasto-/hallitila sijaitsee ja millaisia palveluja tilojen läheisyydessä on?
  • Millaiset kulkuyhteydet tiloihin on?
  • Mihin käyttötarkoitukseen tilaa tarvitset? Vastaavatko tilat juuri näitä tarpeitasi
  • Mille aikavälille tarvitset tiloja?
  • Kuinka kauan varasto-/hallitilat vastaavat tarpeitasi? Onko viisasta ottaa esimerkiksi alkuun pienemmät tilat ja vuokrata myöhemmin suuremmat?
  • Tarvitsetko kylmää tai lämmintä varastotilaa vai sekä että?
  • Tarvitsetko hallitilojen yhteyteen muita tiloja (toimisto-, liike-, tuotanto- ja aputilat)
  • Onko varasto-/hallitiloihin tai niiden lähialueille odotettavissa remontteja?
  • Missä sidosryhmäsi sijaitsevat (esimerkiksi tavarantoimittajat ja asiakkaat)?
  • Onko tiloihin hyvät julkiset yhteydet? Tarvitseeko olla?

Jos tuntee epävarmuutta siitä, millainen varasto- ja hallitila omalle yritystoiminnalle soveltuu parhaiten, kannattaa olla yhteydessä kokeneeseen toimitilojen välittäjään ja vuokraajaan. Kun annat hyvät ennakkotiedot yrityksesi tarpeista, hän osaa kartoittaa valmiiksi hyviä vaihtoehtoja, joista tehdä valinta. Sekin helpottaa lopullisen päätöksen tekoa, kun käy tutustumassa tiloihin paikan päällä. Samalla voi kiinnittää huomiota vielä tärkeisiin yksityiskohtiin ja kysyä mielessä pyöriviä kysymyksiä toimitilan vuokraajalta.

Potential LinkedInissä

YouTube-kanavamme

Vapaat varastotilat Ota yhteyttä

PS Lataa myös ilmainen toimitilan vuokraajan opas.

Sivuston toteutus: