Upea Villa Hannala on harvinainen huvila

Villa Hannala on kulttuurihistorialtaan upea ja tunnettu oululainen rakennus. Tutustu tämän blogikirjoituksemme kuvien avulla upeaan kiinteistöön.

Villa Hannala on harvinainen pitsihuvila, joka sijaitsee merellisessä Toppilansaaren kaupunginosassa. Kyseessä on arvostettu ja kehittyvä asuinalue, josta on monipuoliset yhteydet oikeastaan joka puolelle kaupunkia, tämän takaa muun muassa tiheä pyörätieverkosto. 

Kauniit lähisaaret ja puistomainen Oulu, Nallikari ja kaupungin keskusta ovat lyhyiden välimatkojen päässä huvilalta. Villa Hannala sijaitsee myös aivan tulevan asuntomessualueen (asuntomessut järjestetään Oulussa vuonna 2025) kupeessa.

Toppilansaari on arvostettua asuinaluetta Oulussa. Merellinen maisema on vahvasti läsnä Villa Hannalan läheisyydessä. Kattavat liikenneyhteydet takaavat sen, että puistomainen Oulu, muut lähisaaret, Nallikari ja Oulun keskustan palvelut ovat helposti tavoitettavissa.

Villa Hannala on nyt myynnissä

Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy (OAKK) myy tämän kulttuurihistoriallisesti merkittävän arvorakennuksen sekä tontin vuokraoikeuden. Kyseessä on harvinainen huvilarakennus, joten tällaisia kohteita tulee myyntiin harvoin. Tontilla on runsaasti käyttämätöntä rakennusoikeutta.

Rakennuksessa toimii kesäisin ruokaravintola. Lisäksi se on ollut myös erilaisten kokousten, tilaisuuksien ja juhlien pitopaikka. Kohde on tällä hetkellä vuokrattu ravintolayritykselle toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella.

• Vuokratontti: pinta-ala 13 243 m²
• Bruttoala: 287 brm²
• Huoneistoala: n. 232 htm²
• Tontilla runsaasti käyttämätöntä rakennusoikeutta
• Valmistunut vuonna 1859, laajennettu vuonna 1898 sekä saneerattu/kunnostettu vuosina 2004–2008 (kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen)
• Suojeltu rakennus
• Huvilan kiinteä irtaimisto ja pääosa irtaimesta irtaimistosta kuuluu kauppaan. Joitakin yksittäisiä kylmäkaappeja, kahvinkeitin, astiat jne. eivät kuulu kauppaan
• Keskeisellä paikalla Oulussa – monipuoliset liikenneyhteydet

Joitakin etäisyyksiä kohteesta

• Nallikarin uimaranta: n. 1,2 km
• Oulun keskusta: n. 2 km
• Kauppatori: n. 2 km
• Moottoritie: n. 3,2 km (Pohjantie)
• Rautatieasema: n. 3 km
• Lentokenttä: n. 19 km

Kysy tarvittaessa lisätietoja kohteesta

Kohde on myynnissä täällä

Ota yhteyttä

Kesällä Villa Hannalan ympäristö puhkeaa kukkaan ja tarjoaa upeita maisemia Oulussa.

Villa Hannalan mielenkiintoinen historia

Tämän kappaleen alapuolelta alkava Villa Hannalan historiasta kertova osuus on tiivistelmä oululaisen arkkitehdin ja tutkijan Kaarina Niskalan teoksesta Valkovuokkojen villat: Toppilansalmen huvilat ja puutarhat (sivut 113–118). Niskalalle on myönnetty kotiseutuneuvoksen arvonimi ja hän on perehtynyt kattavasti Oulun alueen rakennus- ja kulttuurihistoriaan.

J. W. Snellmanin vuonna 1859 rakennuttama huvila edustaa Toppilansalmen tyypillistä tornihuvilaa, johon kuuluvat parvekkeet ja tilava veranta.

Huvilan tarina alkaa 1800-luvulta

Kauppaneuvos Johan Wilhelm Snellman (1809–1881) perusti Ouluun J. W. Snellman G:son -nimisen kauppahuoneen vuonna 1842 ja loi siitä menestyvän yrityksen. Hän kunnostautui myös laivanvarustajana ja sahanomistajana vaikuttaen suomalaisen elinkeinoelämän, kaupan ja merenkulun kehitykseen.

Snellman toimi 21 vuotta Oulun kauppaseuran puheenjohtajana. Hän kuului kaupungin vanhimpiin ja kaupunginvaltuustoon. J. W. Snellman avioitui oululaisen Jeanette (Johanna) Enbomin (1817–1878) kanssa. Perheeseen syntyi yhdeksän lasta: 5 poikaa ja 4 tytärtä. 

Snellman vuokrasi Kauppaseuralta Toppilansaaressa Kraakkulassa sijainneet kaksi maapalstaa, joista toiseen hän rakennutti kaksikerroksisen puisen huvilan vuonna 1859 – sen nimeksi tuli Hannala. Huvilan nimen valinta ei liene ollut sattumaa, sillä yksi pariskunnan tyttäristä oli etunimeltään Hanna. 

Hannalan omistus säilyi suvussa

Johanin ja Jeanetten pojista Karl August Snellman peri huvilan isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1881. Hän oli avioitunut oululaisen Alma Maria Antmanin (1857–1919) kanssa. K. A. Snellman toimi johtajana Kemin Puutavarayhtiö Oy:ssä. Hän oli ollut perustamassa yritystä yhdessä veljensä Albert Oskar Snellmanin kanssa. K. A. Snellman kuului kaupunginvaltuustoon 21 vuoden ajan ja oli porvariston edustajana säätyvaltiopäivillä. Myös Karl August sai kauppaneuvoksen arvonimen (vuonna 1899).

Karl Augustin omistustaikana huvilaa laajennettiin kaksikerroksisella uudisosalla, jonka suippenevalle katolle rakennettiin korkea avonainen paviljonki. Näköalaparvekkeilta avautui huikea näkymä, jota voitiin tarkastella isoilla kiikareilla.

”Kaupunki valkoisine kirkontorneineen loistaa kauniina ilta-auringossa ja Toppilan saha suurine lautatarhoineen, aallonmurtaja ja alukset redillä, kaikki niin tuttua ja rakasta.”

Näin kuvaili lapsuuden muistoja Karl August Snellmanin vanhin tytär Signe (1880–1963). Tornin kanssa samalta ajalta on myös huvilan laaja, avoin veranta. Verannan, parvekkeiden ja kattopaviljonkien kaiteet ja katokset koristeltiin silloisten tyylivirtausten mukaisesti runsain puuleikkauksin. Hirsihuvilan seinät maalattiin vaaleiksi ja listat tummiksi. Huvilan vanhemman osan ikkunat olivat kuusiruutuiset, mutta uudempiin ikkunoihin asennettiin ajalle tyypilliset T-ikkunat.

Snellmanien aikana Hannala oli miltei kokonaan kalustettu antiikkihuonekaluilla. Kustavilaiskalusteet siirrettiin huvilaan 1890-luvulla, jolloin avioparin Kirkkokadulla sijainneeseen kaupunkitaloon hankittiin Pietarista muodikkaammat uusrenessanssikalusteet. 

Kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen kunnostetun Villa Hannalan huoneet ovat tunnelmallisia ja tyylikkäitä.
Villa Hannalan sisätilat henkivät historiaa ja kulttuuria.

”Sisaret venheelläkin voivat soutaa sinne”

Hannalan pihapiiri käsitti myös huvimajan ja keinun. K. A. Snellmanin aikana Hannalan puutarha piti sisällään nurmikkoalueita, kaartuvia puistokäytäviä ja simpukan muotoisia kukkaistutuksia, joita matalat aitaukset suojasivat. Hannalan tiedetään olleen Snellmaneille rakas kesäpaikka.

K. A. Snellmanin kuoleman jälkeen Hannala-huvila siirtyi aikaisemman omistajan toivomuksen mukaisena lahjoituksena Oulun Diakonissakodille sisarten lepokodiksi. Diakonissakoti otti lahjoituksen ilolla vastaan ja totesi 25-vuotiskertomuksessaaan, että Hannala on niin lähellä kaupunkia, että: 

”..sisaret venheelläkin voivat soutaa sinne.”

Hannalaan johti 1900-luvun puolivälissä Pitkänmöljäntieltä idyllinen koivukuja, joka jatkui rakennuksen ohi kohti Holstinsalmea. Myös tien varteen ja palstan pitkille sivuille oli istutettu puurivit. 

Pihapiirissä on kasvanut myös kolme isoa kynäjalavaa ja kaksi isoa siperiansembraa sekä laajoja piharuusu-, pihasyreeni-, puistosyreeni-, siperianherne- ja vadelmakasvustoja. Huvila oli Oulun Diakonissakodin käytössä vuosina 1922–1950.

Villa Hannala: arvokas ja huolellisesti entisöity kulttuurihistoriallinen kohde

Kuuluisa huvila tunnetaan tänä päivä nimellä Villa Hannala. Rakennuksessa on toiminut kesäisin ravintola. Lisäksi se on ollut myös erilaisten kokousten ja juhlien pitopaikka. 

Huvilan nykyinen omistaja on Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy, joka kunnosti sen kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen vuosina 2004–2008. Huvila on näyttävä, suojeltu rakennus, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Toppilansaareen johtavan reitin varrella. 

Rakennus on merkittävä kulttuurihistoriallinen kohde, jolla on erityistä symboliarvoa entisen vauraan huvila-alueen porttina. 

Lähde: Niskala, Kaarina: Valkovuokkojen villat. Toppilansalmen huvilat ja puutarhat, s. 113–118. Oulu: Oulu-seura r.y. 2007. 

Villa Hannala: kysy lisätietoja

Tarkemmat Villa Hannalan myyntiin liittyvät tiedot löydät täältä.

Sivuston toteutus:

Käytämme sivustollamme evästeitä paremman käyttäjäkokemuksen tarjoilemiseen, kävijäliikenteen analysoimiseen, sisällön persoinointiin ja mainosten kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu tietosuojaselosteeseemme.